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BULLETIN 19-01 
 
REFERENCE: INVOICING FOR TRADE SHOWS AND OTHER EVENTS SPONSORED BY 
SUPPLIERS 
 
DATE:  February 8, 2019 

 
Colorado Liquor Enforcement Division 
 
The Liquor Enforcement Division (LED) is publishing this bulletin to provide guidance on the 
issue of invoicing retail accounts pertaining to trade shows and other supplier events held on a 
retail liquor licensed premises for on-premises consumption. 
 
Question: 
 

1. Can a wholesaler/supplier invoice or sell alcohol beverage products to a retailer 
licensed for on-premises consumption at zero cost for trade shows and other 
supplier events held on a retail liquor licensed premises for on-premises 
consumption? 

 
2.  If not, how can invoicing be done in compliance with the Colorado Liquor Code 

and Rules? 
 
Answer to question #1:  No 
 
Colorado liquor rules regulate trade practices between wholesalers and retailers. According to 
Regulation 47-322(A)(1) and (2) (emphasis added): 
 

1. No vinous or spirituous liquor may be sold by a vinous or spirituous liquor 
manufacturer or wholesaler to a retail licensee below the laid-in cost of said vinous 
and spirituous liquor products. 
 

2. No malt liquors or fermented malt beverages may be sold by a malt liquor/beverage 
manufacturer or wholesaler to a retail licensee below the laid-in cost of said malt 
liquor/beverage products. 

 
Regulation 47-322(A)(5) provides certain exceptions to this prohibition (emphasis added): 
 

5.  Certain sales of alcohol beverages below cost are not designed or intended to 
influence or control a retailer's product selection. The following exceptions to below 
cost product sales are therefore permitted: 
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a. Product lines that will be discontinued by a supplier for a minimum of at least 
one year may be sold below cost at market value. 

 
b. A wholesaler's aged inventory of vinous and spirituous liquors for which the 

current market value has fallen substantially below the wholesaler's original 
purchase cost, after a period of twelve (12) months, and for which a recovery 
of the original cost through an increase in market value is unlikely. For aged 
inventories sold to retailers below their cost due to market-below-cost 
conditions, wholesaler's shall maintain the following records for a minimum 
of three years: 

 
i. Original purchase invoice. 

 
ii. Aged inventory schedule verifying slow sales and drop in market 

value. 
 

iii. Other factors that had an effect on a decrease in market value (e.g. 
overproduction, poor media critique). 

 
c. Products for use, but not for resale by the drink, by a non-profit organization 

or similar group, as defined in section 44-5-102, C.R.S., on a retailer's 
licensed premises, may be invoiced to a retailer at no cost. The invoice for 
said products must detail the products provided and the group for whose 
benefit it is provided. At the conclusion of the organization's event any unused 
product must be returned to the manufacturer, wholesaler, brewpub, distillery 
pub, or vintner's restaurant, or invoiced at a minimum of laid in cost to the 
retailer. 

 
Unless one of the above exceptions applies, a wholesaler must invoice and sell it products to a 
retailer at a price at or above laid-in cost, in accordance with Regulation 47-322(A)(1) and (2). 
 
Zero Invoicing: 
 
Colorado liquor laws and rules allow for zero invoicing when it pertains to donations from a 
wholesaler (defined in regulation 47-1020(A)) to an organization (who would otherwise qualify 
for a special event permit) that is having a charity event at a retail location licensed for on-
premises consumption. 
 
With respect to such invoices, Colorado Liquor Rules, Regulation 47-1020(E), states: 
 

When an event, for which the alcohol donations are solicited, is held at a retail location 
licensed for on-premises consumption pursuant to article 3 or 4 of title 44, the wholesaler 
shall invoice the retailer at no cost for alcohol beverage products intended for the event, if 
the retail licensee consents to such an arrangement. Any such donated product which is 
unused must be returned by the retailer to the wholesaler as soon as practicable after the 
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event. If the unused product is not returned, then the wholesaler must charge the retailer 
at least the minimum of cost for those products. The retail value of any donation from a 
retailer licensed for off-premises consumption to a non-profit event held at a retail 
location licensed for on-premises consumption will count against the on-premises 
licensee’s statutory dollar limit of alcohol purchased from an off-premises retailer. 

 
Answer to question #2:  Since the sale of alcohol is from a wholesaler to a retailer in regards to 
trade shows and other events sponsored by suppliers, wholesalers need to comply will all laws 
and rules concerning usual business transactions with retailers.   
 
Wholesalers must invoice and sell the product to retailers holding the event for the supplier in 
accordance to regulation 47-322. However, the supplier, as a customer of the retailer, can pay the 
retailer for such product at whatever price is negotiated between the retailer and the supplier. 
 
If you have any questions about this bulletin, email the LED at dor_led@state.co.us 
 
 
 


